'
Säkerhetsprövningsintervjuer är en del av den process som används för att bedöma om en person är lämplig för att arbeta i en roll där det finns behov av förtroende och skydd av känslig information. Intervjuerna förekommer ofta i samband med anställningar där det krävs någon form av säkerhetsklassning, men kan också vara aktuella i andra sammanhang.
Syftet med säkerhetsprövningsintervjuer är att ge arbetsgivaren en bättre förståelse för individens bakgrund, livssituation och personliga omständigheter, i relation till det säkerhetsansvar som rollen innebär. Det handlar inte om att bedöma kompetens i klassisk mening, utan snarare att göra en helhetsbedömning av personens tillförlitlighet ur ett säkerhetsperspektiv.
I de flesta fall är intervjun en del av en större säkerhetsprövning som även kan inkludera registerkontroller och andra granskningar, beroende på tjänstens känslighet.
Säkerhetsprövningsintervjuer genomförs oftast av någon inom organisationen som har särskilt ansvar för säkerhetsfrågor. Det kan vara en chef, säkerhetshandläggare eller annan utsedd person med rätt kompetens.
Intervjuns utformning varierar beroende på verksamhet och vilken nivå av säkerhet som krävs, men vanligen omfattar den frågor som rör:
Intervjun ska genomföras med respekt för individens integritet, och den som intervjuas har rätt att få veta syftet med frågorna.
Säkerhetsprövningsintervjun är ett underlag som tillsammans med övrig information ligger till grund för en bedömning. Denna görs utifrån flera faktorer och syftar till att avgöra om det finns några omständigheter som kan innebära en säkerhetsrisk i den aktuella rollen.
Ett godkännande betyder att inga sådana risker har bedömts föreligga för tillfället, medan ett avslag kan bero på flera olika faktorer – som inte nödvändigtvis behöver ha någon koppling till brott eller olämplighet, utan ibland handlar det om hur situationen ser ut just då.
Säkerhetsprövningsintervjuer är en förebyggande åtgärd för att minimera risker för informationsläckor, otillåten påverkan eller andra händelser som kan påverka verksamhetens säkerhet. Genom att föra en öppen dialog och ställa relevanta frågor kan organisationer få en mer nyanserad bild av individen än vad formella kontroller ensamma kan ge.
Det är också ett tillfälle för den intervjuade att ställa frågor om säkerhetskraven och få en tydligare bild av vad rollen innebär i praktiken.
Säkerhetsprövningsintervjuer är en viktig del av det övergripande arbetet med att skydda känslig information och upprätthålla säkerheten inom en verksamhet. De genomförs för att skapa en bättre förståelse för individens förutsättningar i rollen, och fungerar som ett verktyg för att stödja både arbetsgivaren och den enskilde i att säkerställa att rätt nivå av förtroende finns på plats.
Intervjuerna genomförs på ett strukturerat och respektfullt sätt, och ska ses som en naturlig del av ett långsiktigt säkerhetsarbete.